✿ღ BUDDHA DHARMA-OBFI Authentic Buddhist Dharma

GENTLE RAIN OF NECTAR BLESSINGS

Alive Dharma work in continuity

Vol. V

Praksa Dharme v vsakodnevnem življenju

Spoštovanje Buddhi Shakyamuniju

in vsem avtentičnim budističnim mojstrom,

ki poučujejo Buddhovo Dharmo

in promovirajo deset dharmičnih dejavnosti

Ta nauk temelji na meditacijah, molitvah in  Dharma predavanju, ki sem jih posredovala 22. avgusta 2009 v osrednji Sloveniji.

» Potem ko smo izvedli daritev Sang (1) za očiščenje zunanjega meditacijskega prostora in posadili drevo za mir na svetu, ste dobili bralno transmisijo (2) 100-listne mantre Vadžrasattve (3) in kratko molitev Buddhi Amitabhi (4). Prejeli ste tudi bralno transmisijo za Verze molitve osmim plemenitim srečnim (5), ki jo je zapisal Mipham Rinpoche. V kratkem orisu vam je bila posredovana Budistična celostna medicina.

Po posvetitvi notranjega prostora za meditacijo ste poslušali : Praksa Dharme v vsakodnevnem življenju.

1.Osnovni nauk Buddhe Shakyamunija je : Izogibaj se vsem nekrepostnih dejanj telesa, govora in zavesti. Prakticiraj kreposti –vrline. Očisti svojo zavest. Buddha je učitelj bogov in ljudi. Sedem tednov po svojem razsvetljenju Buddha Shakyamuni še ni poučeval svoje Dharme. Brahma je Razsvetljenega  zaprosil, naj poučuje svojo Dharmo. Samo Buddha uči o Štirih plemenitih resnicah in Osem-členi plemeniti poti (6)

2. Tri načela Buddhovega nauka so : šila (etika), samadhi (meditacija) in pradžna (modrost razpoznavanja).  Šila (tib. Tsultrim) se nanaša na pet etičnih pravil, ki se jih morate držati v svojem življenju, če se želite ponovno roditi kot ljudje in se izogniti ponovnemu rojstvu v spodnjih področjih samsare (živali, lačni duhovi, bitja pekla). Pomen samsare (7) in zgornjih področij samsare (ljudje, polbogovi in bogovi) je bil jasno razložen.

Pojasnila sem tudi pomen vegetarijanske prehrane na duhovni poti.

3.Pozornost je osnova poti do osvoboditve iz samsare. Z budistično literaturo in besedili, ki ste jih prejeli, morate ravnati spoštljivo (ne smejo biti na tleh ali na umazanih prostorih). Vi sami in  prostor za meditacijo mora biti čist, miren in blagoslovljen. Za očiščenje in blagoslov je treba povabiti budističnega mojstra (tako kot v tem primeru). Poučevala sem tudi o pravilnem  načinu prostracij in njihovem pomenu.

4.Po obredu Zatočišča (odrekanje od samsare ) itd., ki ste ga prejeli, morate budistično pot do razsvetljenja vzeti resno. Izogibajte se slabi družbi, alkoholu, mesu, tobaku in drogam. Vsak dan meditirajte in prakticirajte  molitve, za katere ste prejeli bralno transmisijo. Da bi imeli dovolj časa za meditacije in molitve, poenostavite svoje življenje in delajte samo to , kar je bistveno. Imejte pravilen odnos do denarja in darujte v verske ter humanitarne namene, da zberete vrline in pozivno energijo zase. Izogibajte se petim mentalnim strupom , posebej nevednosti, ponosu in zavisti. Nevednost očistite s študijem in branjem budističnih besedil ter s študijem Vizualnih Dharm , objavljenih na našem budističnem kanalu.

Ponos očistite z molitvijo in prostracijami. Zavist očistite s tem, ko se veselite zaslug drugih in cenite njihovo duhovno delo. Spoštujte in cenite Buddho, njegov Nauk, sangho in tiste , ki poučujejo Buddhovo Dharmo ter vam dajejo zatočišče pred samsaro. Skratka : po sprejemu Zatočišča obrnite svojo zavest k Dharmi, ker je človeško živlenje zelo minljivo. Udeležujte se rednih nedeljskih molitev in meditacij – za razvoj svojih vrlin in modrosti . V Buddha Dharmi  že od 1988 meditiramo in molimo za zunanji in notanji mir na planetu ter za vsa čuteča bitja.

Buddha Shakyamuni uči : » Kažem ti pot do razsvetljenja, vendar moraš stopati po njej.« To pomeni , da je treba Dharmo prakticirati v vsakodnevnem življenju.

Kolofon :

Teh naukov, molitev in meditacij ni dovoljeno spreminjati in uporabljati v komercialne namene. Poučuje jih lahko samo tisti, ki uspešno dovrši program pri našem  Mednarodnem inštitutu za sodobne budistične študije. Naj bo vse srečno ! Svoje zasluge posvečam razsvetljenju vseh čutečih bitij . Sarwa magalam – blagoslov vsem !

Opombe :

1.Vizualna dharma : budistični nauk za tretje tisočletje : Budizem, mir in ekologija; www.youtube.com/OpenBuddhistForum

2.Lung (tib.), angl. Reading transmission

3.Vajrasattva meditation & 100-syllable mantra; ibid.

4.Amitabha – Buddha of infinite light ; ibid

5.Verses of Prayer to the Eight Noble auspicious ones; ibid.

6. Izbrana literatura : Gems of Buddhist wisdom , Kuala Lumpur, Malezija, 1996

7. šest področij cikličnega obstoja

Mednarodni inštitut za sodobne budistične študije :

Curriculum E-študij

1.Zakaj moramo ceniti in spoštovati Buddho in njegov nauk ?

2.Zakaj je treba Buddhovo Dharmo prakticirati v vsakodnevnem življenju ?

3.Zapisuj si svoje meditacijske izkušnje .

Najboljši vseh darov je Dar resnice !

Dhammapada

„The best of all gifts is the Gift of Truth.“

D h a m m a p a d a

© All rights reserved. Written permission to copy Dharma Texts  of H.E. Lama Tara Tulku Drimed Drolkhar Rinpoche can be granted, provided that reprint is for free distribution (serving the Teachings of Buddhas) and that such reprints are not sold as merchandise. Tara Tulku Rinpoche is continuing the Dharma work of Ayu Khandro Tsewang Paldron (Tibet 1839-1953), teaching in Atiyoga Essence lineage.  The Author´s copyright notice must appear, along with the title of the Dharma Text or publication and related data. Notice must be given, that reprint is by permission of the Author. For written permission to  reprint write to the Vajra-Garuda e-Publications . You will also be asked to send 1 copy of the reprinted Dharma text or publication. May all beings benefit !

BuddhaDharma.OBFInternational@gmail.com

www.YouTube.com/OpenBuddhistForum www.myspace.com/BuddhaDharma_OBFI

www.buddhadharmaobfinternational.wordpress.com

Heritage of mankind – Treasure of pure Dharma

BUDDHA DHARMA – OBF International– serving , upholding and protecting

the Teachings of Buddhas by performing ten Dharmic Activities ; promoting millenium goals of United nations : universal education, gender equality and empowerment of women

BUDDHA DHARMA is generaly beneficial religious organisation, since 1995 registered in Slovenia, European Union

Reblog this post [with Zemanta]
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: